Quantcast
Channel: Centrumkliniken Uppsala
Viewing all 38 articles
Browse latest View live

Koppla av och meditera mera, men hur?

$
0
0

Vi pratar mycket om hur mycket det betyder att koppla av och att få in återhämtning i vardagen så att inte stresspåslaget blir konstant och skadligt men hur ska man få till det då?

Det finns nog nästan lika många svar som vi är individer – det beror på vad som får dig att slappna av och må bra av. För någon kanske det är att sticka ut och jogga eller ta en promenad i skogen, fixa i trädgården, sätta sig i favoritfåtöljen med en härlig kopp te eller gosa med hunden. För någon annan är det kanske att hugga ved eller helt enkelt lägga sig raklång på sofflocket en stund.

Många i världen är överens om att en stunds meditation varje dag kan göra mycket  för hur vi mår och förhåller oss till oss själva samt stressen omkring eller inom oss.

Här ger vi ett axplock på korta guidade meditationer på max 10 minuter med olika inriktningar från Youtube, där du hittar massor.

Bra för nybörjaren, hjälper dig att komma igång och skapar en ny vana.

Ge kärlek till dig själv!

Morgonmeditation för fokus.

Avslappnande kvällsmeditation för god nattsömn.

Ta en paus var du än är, 5 minuters lugnande meditation.

Släpp allt omkring dig och fokusera på nuet, mindfulness meditation.

Låt kroppen slappna av!

Är du även nyfiken på yoga ska du klicka in på våra tidigare inlägg!

Ta hand om dig!



Vad händer med vår miljö egentligen?

$
0
0

Idag var vi bjudna av vår fastighetsägare, Vasakronan, på ett av de viktigaste mötena någonsin. Tack för det!

Martin Hedberg, meteorolog,  berättade klart och tydligt på ett lättillgängligt och gripande sätt att det är bråttom att göra allt vi kan för att minska vår negativa miljöpåverkan, så att vi  människor kan bo kvar på vår vackra planet.

Sättet vi lever på är ohållbart och sätter starka krafter i en mycket negativ spiral.

img_9875

ALLT vi gör tillsammans räknas – från minsta lilla till stora politiska, internationella beslut. Det blir ingen applåd om bara en klappar.

Jag tänker att allt börjar ju faktiskt med en enda människa, en individ som inser och känner nyttan av att sätta igång..

Vem vill inte kunna njuta av att paddla i rena sjöar, äta fisk från rena hav, andas frisk luft, kunna bo kvar i hemmet vid havet eller besöka kuststäder, slippa extrema oväder, kunna fortsätta ha drägliga vintrar i Sverige till följd av golfströmmen eller behålla vår grönskande barrskog?

Vi är snart uppe i +1,5 graders temperaturökning. Marginalerna är förbrukade och vi närmar oss ett skede där vi inte råder över konsekvenserna.

Har du redan satt igång? Bra, fortsätt med det och inspirera gärna andra med dina idéer om hur miljön kan förbättras!

Vi tipsar om att hyra in Martin Hedberg som föreläsare till personalen på ditt företag eller dina kunder. Läs mer om honom och begrunda fakta om miljöpåverkan här.

Är du journalist? Skriv faktabaserat så media ger en entydig bild av hur illa läget faktiskt är så det inte råder någon som helst tvekan där.

Ha en fin dag och njut av naturen, det är bra för hälsan!

/Mia Grönvik, dietist

dyk

Låt inte det marina livet dö ut!


Sommaryoga och SUP yoga

$
0
0

Häromdagen var vi några som provade SUP yoga för första gången med SUP Uppsala på vattnet vid Skarholmen strax utanför Uppsala.

sup brädor

SUP brädorna är breda och ganska stabila

SUP står för Stand Up Paddleboarding, eller Hoe heé nalu som det heter på Hawaii, och började som en form av vågsurfing men nu yogar man alltså även på en sån bräda. Ni kanske har sett Yoga girl på Aruba?

Det som gör det speciellt är naturligtvis att man är på vattnet vilket är en helt underbar känsla. Det ställer lite högre krav på balansen och att man aktiverar rätt muskler, inget fusk här alltså!

 

sup yoga

Rogivande på SUP bräda i solnedgången

Vi fick en superhärlig kväll med mycket skratt, parerandes svall från båtarna och tillslut hittade vi även lugnet som kommer från yogan och vattnet så det här rekommenderar vi!

Vill du hellre yoga på land tipsar vi om yoga i Botaniska trädgården i sommar, läs mer och hämta programmet här.

Skarholmen kör också yoga i sommar med underbar sjöutsikt, kika in på deras hemsida.

Namaste!


Trevliga pauser på Centrumkliniken Uppsala, vila från stillasittandet och pingis på jobbet

$
0
0

Förr i tiden innebar jobbet ett hårt fysiskt arbete och man behövde sätta sig ner och vila då och då.

Idag är det för de flesta precis tvärtom. Många sitter på kontorsstolen och jobbar med huvudet framför datorn hela dagarna och då behöver vi göra tvärtom; pausa från sittandet och införa en aktiv vila. Vår kropp är inte gjord för stillasittande.

Studier visar att små, mikropauser då vi reser oss upp 2 gånger i timmen, har god effekt på hälsan.

Du kan inte kompensera bort en hel arbetsdag på stolen med ett hårt pass på gymet några dagar i veckan. Ståbord är fantastiskt och något som även borde finnas i varje skola. Passa även på att i varje reklampaus hoppa upp från TV-soffan.

Vi försöker leva som vi lär och har fått ett pingisbord som en sommarpresent av chefen så vi kan gå ner och rensa huvudet lite, ha kul och få igång cirkulationen. Och de som är  vinnarskallar kan få sina behov tillfredsställda..

Ibland kan man avhandla jobbfrågor samtidigt, visst känner du igen att man ofta får de bästa idéerna när man tex är ute på en promenad eller kopplar bort ett jobbproblem en stund och gör något helt annat?



Förvånansvärt många på Centrumkliniken har spelat pingis förut och skillsen sitter i!

Hur gör ni på din arbetsplats?


Kändisdieter och jojobantning eller mindfulness och sommarläsning

$
0
0

Vilken diet följer du?

Eller borde vi kanske prata om vilken inställning du har till mat och vilka matvanor du har eftersom diet gärna kopplas ihop med bantning, vikthets eller utseendefixering?

Läs mer om Hollywoodkändisarnas galna dieter, många gånger mycket ohälsosamma och oftast är det någon som vill tjäna pengar bakom dessa. BDA – the association of UK dietitians har listat de 5 värsta kändisdieterna du bör undvika under 2016.

cleaning-392720__180 walk-of-fame-1315254__180

Är du nyfiken på Bulletproof diet eller hur Jake Gyllenhaal åt inför en filmroll ska du läsa mer här. Bra kommentarer om varför de är så dåliga finns också att läsa där.

Studier visar att den diet du kan följa under en längre tid är den som fungerar, beroende på vad du vill uppnå och varför. Det är alltså av största vikt att du identifierar detta i detalj, sätter upp realistiska mål både på kort och lång sikt samt följer upp dessa. Tålamod och att du håller dig till planen andra framgångsfaktorer.

Hur vi förhåller oss till vad vi tillför vår kropp och hur vi ser på vår hälsa spelar också en stor roll såklart.

Passar på att tipsa om boken Mindful eating om du känner att du vill ge dig själv ett gott verktyg för att välja det du egentligen vill äta.

 Sensus anordnar kursen ”Att äta” i detta ämne baserat på boken. Än så länge inte i Uppsala men om ni är flera som kontaktar dem kanske det blir så småningom.

/Mia, dietist


Är du anhörig till någon som är fysiskt eller psykiskt sjuk?

$
0
0

Då vill vi tipsa om Anhörigcentrum i Uppsala.

Hit kan du komma och prata med personer i samma situation eller tala enskilt med en anhörigkonsulent som ger stöd, information och råd. Det känns ofta lite bättre att lätta sitt hjärta och många gånger kan det vara svårt att själv hitta information.

Anhörigcentrum erbjuder ett gediget program som tex infoträffar inom juridik, demens, hälsa och friskvård, yoga mm. Läs mer här.

4-6 oktober arrangeras även aktivitetsdagar/anhörigdagar. I år erbjuds bland annat medicinsk yoga, handmassage och de gästas av Malou von Sivers som pratar om människor och möten; ”att visa svaghet ger styrka och mod”. Owe Wikström, professor och författare, föreläser om andlighet.  Läs mer om programmet här.

img_1337-1

För dig som är över 65 år och känner att du skulle vilja umgås och aktivera dig finns flertalet Träffpunkter i Uppsala län som förutom gemenskap också erbjuder chi gong, yoga, lättgympa, utflykter efter önskemål och mycket annat.

Ensam är inte stark!

 


Podcast tips och andningsövning

$
0
0

Den psykiska ohälsan ökar.

Vi tipsar om Psykologipodden som här gästas av Lennart Levi, professor emeritus i psykosocial i miljömedicin och en av stressforskningens pionjärer i Sverige med fokus på arbetsmedicin. Även 86 årig farfar till Jaqueline Levi, som intervjuar, samt klok som en bok. Lugn och trevlig röst också!

Lyssna gärna till ett intressant avsnitt mellan generationer där vi ges möjlighet att reflektera kring stress och återhämtning, samhället, psykisk hälsa, moral och ett gott liv. http://podtail.com/podcast/psykologipodden/2-langvarig-stress-med-dr-lennart-levi/

hav

Glöm inte återhämtningen! Vila, sömn, lustfyllda aktiviteter och människor du tycker om..

stenar

Känner du dig uppvarvad? Testa andningsövningen! http://podtail.com/podcast/psykologipodden/9-andningsovning-i/


Dricker du för mycket? Om alkohol, risker med mera.

$
0
0

Vecka 45 sätter vi, och alla andra inom vården, extra fokus på alkohol. Alkohol är något som berör de flesta av oss på ett eller annat sätt.

Gränsen mellan vad som är ett riskfyllt beteende och inte kan vara hårfin då det är finns individuella skillnader, inte bara mellan kvinnor och män, utan även mellan olika personer. Har du någon gång funderat över hur du själv dricker och vill veta hur du ligger till kan du göra testet på IQ.se. Vårdguiden 1177.se har också test av dina alkoholvanor, ett för kvinnor och ett för män.

Inom vården talar vi om standardglas.

standardglas

Vi pratar också om riskbruk som kan leda till ohälsa och alkoholberoende.

Mängden alkohol som klassificeras som riskbruk är för män mer än 14 standardglas per vecka eller 5 standardglas eller mer vid ett tillfälle. Återkommande intensivkonsumtion är en riskmarkör för ohälsa och beroende.

För kvinnor är gränserna lägre; 9 standardglas per vecka, vilket motsvarar nästan 2 flaskor vin. Som intensivkonsumtion räknas 4 eller fler standardglas vid ett tillfälle. Gravida och ammande kvinnor ska inte dricka alkohol.

Gränserna diskuteras och kan vara för höga samt tar inte hänsyn till individuella skillnader, sårbarhet eller genetik.

Här kan du ett klipp från nyhetsmorgon på TV4 där två vänner, som idag är nyktra alkoholister, berättar om hur det påverkade dem själva och personer i deras närhet. De har nu utvecklat ett hjälpmedel för att minska risk för återfall efter genomgången behandling.

Vi inom vården vill och kan hjälpa dig om du har alkoholproblem. Mer information om alkoholberoende finns på Vårdguiden 1177.se där du även kan läsa mer om hur vi kan hjälpa till.

himmelliten

Nedan tipsar vi även om användbara länkar för dig som är beroende av alkohol, är osäker på om du har ett riskfyllt drickande eller för dig som är anhörig till någon som dricker för mycket. Du kanske bara är nyfiken på vad alkoholen gör med oss och de i vår närhet.

Alkoholhjälpen.se
Alkohollinjen.se
Riddargatan 1

Vi tipsar även om podcasten Allt du velat veta, avsnittet Om alkohol med Pia Steensland.

 

 



Planeringsdag och choklapralintillverkning

$
0
0

Igår hade vi en välbehövlig och mycket givande planeringsdag här på Centrumkliniken. Inte minst mycket trevlig då vi äntligen får tid att umgås tillsammans och vi tackar särskilt vår ekonomichef Lena för hembakt fika och fix.

Vi har under kort tid växt och blivit flera vilket ställer krav på oss bland annat när det gäller flöden, rutiner och effektivisering för att bäst kunna göra prioriteringar och hålla så korta väntetider som möjligt för alla som valt att söka sig till oss. Viktigt för vår arbetsmiljö också såklart.

Dagen avslutades på ett mycket trevligt sätt där vi alla fick prova något nytt, nämligen att göra våra egna chokladpraliner. Pilligt, petigt, roligt, bra gruppuppgift, gott och kreativt var bara några ord som får beskriva det. Vi tackar Idérika choklad för att ni kom hit och lärde oss denna konst!


 

 


Ögonlocksoperationer på Centrumkliniken i Uppsala

$
0
0

Här på Centrumkliniken i Uppsala finns även möjlighet, precis som på Akademiska sjukhuset, att genomföra ögonlocksoperationer. Vi arbetar på uppdrag av Region Uppsala (fd Landstinget) Vi har mycket korta väntetider.

falkoga

Skarpa ögonläkare på Centrumkliniken

Exempel på vad vår erfarna ögonplastikkirurg, Raza Aslani, kan åtgärda är:

  • Hängande ögonlock som skymmer synen
  • Felställningar av ögonlocken; de vänder sig utåt eller inåt
  • Rekonstruktioner av ögonlock efter tex tumör, hudförändringar eller missbildningar
  • Vissa tårflödesbesvär mm

Många känner faktiskt inte till att man via Landstinget kan få hjälp med dessa besvär och flera patienter vittnar om en högre livskvalitet, blir av med spänningshuvudvärk etc.

Reza har tidigare arbetat som sektionsansvarig överläkare på ögonplastiken, Akademiska sjukhuset här i Uppsala. Förutom sin kompetens har han ett mycket estetiskt öga som krävs för att få ett optimalt resultat efter dessa operationer.

Kontakta oss via e-tjänster på 1177.se, sök upp och lägg till Centrumkliniken ögonmottagning och boka en tid för bedömning.

Du kan även ringa vår ögonsjuksköterska om du har frågor eller vill boka tid för en bedömning på 018-611 14 20.

Hit kan du komma med eller utan remiss. Vi har avtal med Region Uppsala (fd Uppsala läns landsting). Vi utför inga kosmetiska operationer. Ett besök kostar 330 kr, frikort gäller.

Läs gärna mer om oss på Centrumklinikens hemsida!

 


Knipövningar – vad, varför, när och hur?

$
0
0

De flesta kvinnor drabbas någon gång under – livet 🙂 av inkontinens, t ex efter en graviditet, vid ansträngning, nysning eller skrattattack. Bäckenbottenmuskulaturen behöver tränas som alla andra muskler för att inte försvagas med tiden. Framfall är också ett vanligt problem som många söker gynekolog för.

Många problem kan förebyggas genom att regelbundet göra knipövningar. Att alla tjejer och kvinnor ska göra knipövningar har man ju hört men varför man ska göra dem och hur man ska göra dessa är kanske mindre känt.

Var ska det kännas egentligen? Gör alla andra det här? Vilka fördelar har det på kort och lång sikt och hur vet jag att jag gör rätt?

Karin Björkegren Jones har länge påtalat vikten av knipövningar för alla och har spelat in ett antal informations- och instruktionsfilmer på Youtube så lär dig hur man gör knipövningar och sätt igång!

Ni som håller på med yoga är säkert bekanta med rotlåset, Mula bandha, men knipövningar är alltså viktiga för alla kvinnor, inte bara yogisar. Idag finns även Pussy power yogaklasser där dessa viktiga och ofta bortglömda muskler uppmärksammas och tränas. Snippgympa finns på Facebook.

Om du fortfarande inte är övertygad om fördelarna med knipövningarna ska du lyssna på filmen nedan. Bättre sex och plattare mage mm är trevliga biverkningar.

Så vad väntar du på?! Sätt igång och ge dig själv 5 minuter per dag, du kommer att tacka dig själv i framtiden.

Vill du ha hjälp av våra gynekologer, klicka här.


En kväll på Gröna Lund med bästa kollegorna från Centrumkliniken

$
0
0

Härom veckan var det äntligen dags att träffas och göra något kul tillsammans efter jobbet. Vi bommade igen portarna här på Centrumkliniken efter stängning och drog med bussen till Stockholm där vi mötte upp doktor.se som just startat upp sin verksamhet mot företag. Jättekul att träffa alla och höra mer om satsningen på e-hälsa. I framtiden kommer det inte vara något konstigt alls att sköta vissa av sina vårdbehov genom att träffa vårdpersonal via datorn, som ett komplement till ett fysiskt besök. Spännande utveckling!

img_3099-1

img_3086


​​
Vi hade en supertrevlig och rolig kväll på Gröna lund och åkte hem när det stängde lite lätt adrenalinstinna, trötta, mätta och glada.

Vissa var lite mer nöjda än andra efter fem-kampen. Inte för att det var så viktigt att vinna…eller?!


img_3098

Ögonläkare på ST-dagen på UKK i Uppsala

$
0
0

Vi hade den äran att vara med på ST-dagen på UKK här i Uppsala för någon vecka sen. Då träffas alla läkare som gör specialisttjänstgöring och denna gång bjöd vi på information från våra duktiga ögonläkare.


Tove började med en övergripande, allmän föreläsning om ögonsjukdomar.


Gunilla fortsatte och prata lite närmare om åldersförändringar i gula fläcken samt om förändringar i ögat vid diabetes.


Vår ögonplastikkirurg, Reza, avslutade förmiddagen med att prata om ögonlocksoperationer och visade samtidigt en hel del före och efter bilder. En del var från pågående operation vilket var spännande (och kanske lite läskiga för vissa, eller kanske bara jag?) att se. Dessa kräver ett fint hantverk, känsligt öga och handlag.

Undrar du om vi kan hjälpa dig med något besvär rörande ögonen? Gå in på vår hemsida eller boka en tid för bedömning; ring 018- 611 14 20 eller använd e-tjänster på 1177.se. Vi har korta väntetider.


Centrumklinikens gynekologer + studenter = sant

$
0
0

I helgen var Centrumkliniken med och sponsrade den årliga och omtalade Älggasquen på Norrlands. Vi ville vara med eftersom det är ett välarrangerat event av föreningen Ypsilon, som för övrigt är Norrlands nations äldsta studentförening för tjejer.

Vi på Centrumkliniken gillar studenter och minns själv studentiden, oftast med ett leende på läpparna..

Vi tycker också att det är ett självklart samarbete mellan våra gynekologer och studenter och var med och bidrog till gratis kondomer i läckra färger, former och smaker. Sex ska vara härligt, roligt och framför allt säkert. Så ligg lugnt därute!

Läs gärna mer om vad våra erfarna och duktiga gynekologer kan hjälpa till med här. Tveka inte att boka tid, vi har onlinebokning så du slipper krångliga telefontider, köer etc.

Välkommen!

Yogadoktorn på besök i Uppsala

$
0
0

Idag fick vi ett efterlängtat besök av yogadoktorn Elin Sandberg, både utbildad läkare och yogainstruktör. Två världar som så självklart hör ihop egentligen. Vi lever i ett stressigt samhälle och sjukskrivningarna pga psykisk ohälsa ökar.

Elin föreläste om yogans positiva effekter på hälsan. Hur den hjälper oss att slappna av, vilka fantastiska saker som händer i kroppen då och om hur yogan hjälper oss tycka bättre om oss själva och bli mer kroppsmedvetna. Det finns en hel del studier på ämnet numera och Elin berättade om en hon är delaktig i där man använder dans och yoga som terapi för unga flickor med mycket gott utfall.

Det finns så många fördelar med yoga och meditation som både vi själva och alla våra patienter skulle må bra av. Därför avslutade vi dagen med en härlig yogaklass, som leddes av Elin, i vårt gym. Sååå skön känsla efteråt och underbart att bara vara i stunden utan måsten eller krav på prestation. Namaste!

Vi vill gärna hjälpa till att sprida detta budskap så kika gärna in på Yogadoktorn.se och lyssna på hennes podcast där du får en liten genomgång av olika ämnen, t ex berättar hon vad det där lugnet är egentligen eller hur andningen påverkar vår hälsa samt avslutar med en övning för att du ska enkelt ska kunna få en paus i vardagen. Vi rekommenderar den starkt och ska självklart gå in på Itunes och ge en recension så vi kan fortsätta lyssna på henne. Gör det du med om du gillar det!

Vi ser med spänning fram emot framtidens vård där vi kommer prata mycket mer om att förebygga ohälsa och kommer fortsätta rekommendera yoga och vardagspauser i vardagen.

img_5531

Vägra vinterkräksjuka

$
0
0

bild (2)Lagom till sportlovsveckorna brukar vinterkräksjukan nå sin topp. Här vill man ju göra allt man kan för att minska risken att bli drabbad för om du någon gång varit med om det så sitter du säkert där med en äcklad min nu när du läser detta och tänker tillbaka..

Vi tänkte påminna om att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten ofta och självklart alltid efter toalettbesök eller vid måltider.

Torka helst med pappershanddukar och se till att du blir ordentligt torr om händerna.

Kika på den korta filmen och se om det du tvättar händerna tillräckligt bra för att bli av med virus och bakterier.

Caliciviruset tas inte bort med handsprit. Pratar man livsmedel så dör viruset heller inte vid frysning men däremot vid upphettning över 70 grader. Insjuknandet sker 12 – 48 timmar efter smittotillfället.

Insjuknandet sker plötsligt och man kan vara sjuk 1-3 dagar. Se till att stanna hemma minst en dag, gärna flera, efter du varit helt symptomfri från kräkningar och diarréer för att undvika att smitta andra. För barn som går på förskola gäller minst två dygn efteråt eftersom det annars riskerar att spridas som en löpeld.

Läs gärna mer om vinterkräksjukan på Vårdguiden 1177.se. Kontakta dem, ring 1177, eller oss på Centrumkliniken i Uppsala om du har frågor eller är sjuk men tänk på att inte besöka vårdcentralen i första hand eftersom du då kommer smitta många andra. Du kan mejla oss via 1177.se, ringa oss eller använda vår digitala kanal Doktor.se.

 

Nu hoppas vi att så många som möjligt är extra noga med hygienen och att stanna hemma om man är drabbad så att fler kan vara friska i vinter.

Centrumklinikens femåriga resa, hipp hipp hurra!

$
0
0

Centrumkliniken fyller idag 5 år. Vi som var med, och det är ganska många av oss, minns dagarna då vi startade upp Vårdcentralen Centrum som vi då hette. Vi tyckte alla att det skulle bli så spännande och roligt att vara med från början och skapa en vårdcentral där vi och våra patienter skulle trivas och få riktigt bra vård.

20140415-212718.jpg

Vi minns att patientsamtal varvades med att skruva IKEA möbler och vi minns det överväldigande välbesökta öppet hus minglet vi bjöd in till. Många nyfikna kom hit och fick kika på våra topprenoverade och mysiga lokaler, träffa oss, smaka på nyttig och smarrig mat och dryck från Moe Joe’s i Svavagallerian samt lyssna på föreläsning om den hälsosamma medelhavskosten. Vår samarbetspartner Actic gym var också här och pratade träning.

smoothie

20141016-113337.jpg

Sedan dess har vi befunnit oss i en ständig utveckling.

Vi är nu nästan 50 personer som jobbar här, i början var vi 12. Vi har byggt ut och befinner oss nu på tre våningsplan i stället för ett. Vi skruvar fortfarande IKEA möbler då och då eftersom det alltid händer något här och för tillfället börjar vi faktiskt bli lite trångbodda.

gyn

Vi har utökat vårdcentralen med specialistvård inom gynekologi och ögonsjukvård och bytte i samband med detta namn till Centrumkliniken.

Centrumkliniken är en mycket stimulerande arbetsplats med korta beslutsvägar, ett prestigelöst förhållningssätt och ett tätt samarbete mellan oss alla. Det har alltid varit, och kommer alltid vara viktigt för oss. Här bryr vi oss om och vi har delat en stor del av vad livet innebär såsom skratt, gråt, förändringar, intressen, sjukdom, födslar, död mm. Vi yogar, spelar pingis och har haft en hel del roliga aktiviteter tillsammans som ni kan se nedan.

img_0185

Pingis på rasten är perfekt

Det ovannämnda är nog skälet till att vi är så många som trivs med att jobba här. Det är mycket utvecklande och fantastiskt att ta del av så mycket kunskap som finns här och så många trevliga, engagerade människor som är samlade under ett och samma tak. Inte minst bra för våra patienter då man många gånger kan behöva hjälp av flera vårdgivare och vi har lätt att se helheten.

vardpersonal

Vi har alltid tyckt det varit viktigt att förenkla och jobba effektivt och flexibelt. Vi vill gärna hitta lösningar och vrider och vänder på de problem som dyker upp. ”Kan vi göra det här bättre eller på ett annat sätt?” och ”Varför brukar det här göras så här?” är vanliga frågor vi ställer.

Inte minst är det viktigt att göra vägar in i vården enkla och inte kommunicera på ett krångligt sätt som bara vi inom vården förstår. Därför har vi bland annat använt sociala medier, vi har en egen blogg och vi ser stora fördelar med onlinebokning. Idag kan våra patienter boka direkt till våra gynekologer, sjukgymnaster och ögonläkare.

Från början använde vi sajten Boka direkt till våra sjukgymnaster men till slut blev det inte hållbart för oss att sitta och föra över all information därifrån till Landstingets egna bokningssystem (det fanns då ingen möjlighet att boka direkt dit för våra patienter). Idag använder vi bokningssystemet som finns när man loggar in på e-tjänster på 1177.se.

Senaste utvecklingen, inom den lilla koncernen Familjedoktorerna som vi tillhör, är att erbjuda digital vård och rådgivning via Doktor.se som ett komplement till våra befintliga tjänster för att följa med i utvecklingen.

doktor_phone_mockup_1

Vi ser med spänning fram emot fortsättningen. Vem vet vad som följande 5 år kan erbjuda?! Grattis Centrumkliniken 5 år!

 

Yoga på jobbet

$
0
0

pexels-photo-374101.jpegHär på Centrumkliniken i Uppsala kör vi onsdagsyoga i vårt gym direkt efter jobbet. Vi försöker leva som vi lär och hitta avkoppling i vardagen. Yogan har som ni vet många fördelar både för kropp och sinne. Perfekt för att komma ner i varv, det viktiga är inte att bli vig.

Vi köpte in de billigaste mattorna för att göra detta möjligt men har haft en problem med dem att de är väldigt hala. Särskilt när man blir lite svettig om händerna, då är det svårt att hålla sig kvar i positionen och man spänner sig på fel ställen. Halkar du också på din yogamatta?

När det gäller yogamattor är det faktiskt lite så att man får vad man betalar för men vi funderade på vad man kunde göra åt detta och testade magnesium som många använder på gymet för att inte glida på stången när de lyfter tungt – och det funkade! Vi fick mycket bättre grepp så vi ville bara dela med oss av det här tipset. Det finns många olika produkter, vi testade GRRRIP enhancer.

Lifehack, yogamatta 🙂

pexels-photo-374694.jpeg

Viewing all 38 articles
Browse latest View live